Banner

5-Sided Projection Installation

The original idea of the 5-sided projection installation is based on the concept of the CAVE (CAVE Audio Visual Environment) by Carolina Cruz-Neira. The user is located inside a cube with projected side faces, a top face and a bottom face, which nearly fully covers the field of view. In contrast to the powerwall the user does not only have the impression of interacting with a virtual world, but really feels standing inside one. With the installation in the Centre for Virtual Reality and Visualisation each of the five 2,7m x 2,7m sized cube faces is illuminated with 2 HD projectors, where one projector generates an image for the top half and a second one the image for the bottom half of the face. To achieve a uniform projection the images of both projectors are overlapped and are shaded towards the corresponding edge. The projection makes use of active stereo display. The projection installation is driven by a cluster of 12 nodes, where 10 nodes are used for image generation (one per projector) and 2 nodes control the render nodes and update the scene. It has a fixed installed tracking system with 4 cameras on the ceiling. Additionally 4 cameras can be placed on the floor to increase precision and enhance the measured space. This is important for finger tracking where hand gestures can be recognised.

Technical Details

  • SGI Altix XE500 (Cluster with 12 nodes)
  • each 2 x Intel 6core Xeon, 3.06GHz
  • each 48 GB
  • each Nvidia Quadro 6000
  • 5 x 2,70 m x 2,70 m screen area
  • 10 x CHRISTIE DLP-Projector 3-chip Simulation Mirage WU-3
    • 1920 x 1200 Resolution
    • 3.000 ANSI Lumen brightness per projector
  • ART TrackPack4 + optional 4 cameras